Vertrouwen…maar wat als het niet lukt?

Je wilt het wel! Je zegt het soms tegen jezelf..het komt allemaal goed. Ik kan dit.

Maar wat als je dit niet voelt? Wat als angst de overhand neemt?

Toen ik een jaar geleden rondliep met de gedachte een coachpraktijk te starten kwam al snel de naam ‘Vol Vertrouwen’ op mijn pad. Als docent vond ik het enorm mooi om leerlingen te zien groeien in zelfvertrouwen en mensen hierin te helpen groeien,  drijft mij als coach. Tijdens mijn tweede zwangerschap werd ik veel geconfronteerd met mensen en een systeem dat niet werkt vanuit vertrouwen terwijl dit juist enorm krachtig kan zijn.

Vol vertrouwen ging ik voor een vbac, ik had zoveel vertrouwen in mijn dochter en mijzelf dat ik thuis wilde baren. En toch…werd het weer een keizersnee. Heb ik spijt van mijn vertrouwen? Heb ik spijt van thuis willen baren? Nee! Dat vertrouwen heeft me zoveel gebracht. Ik vond het perfecte geboorteteam, ik leerde luisteren naar mijn intuïtie. En juist hierdoor was de beslissing om toch naar het ziekenhuis te gaan, en enkele uren later de keizersnee, makkelijker. Omdat ook deze beslissingen vanuit vertrouwen werden genomen. Vertrouwen dat wat ik voelde ook klopte, in dit geval dat mijn dochter NU er uit moest.

En het heeft tijd gekost om dit allemaal te verwerken, soms komt het verdriet nog steeds omhoog maar het heeft me ook zoveel gebracht. Ik ben zo sterk gaan geloven in de intuïtie van (barende) vrouwen. Jij als moeder weet het! Wat het beste is voor je kindje, wat er nodig is, waar je wilt baren en hoe. Daar kan geen protocol tegen op.

En de laatste tijd merkte ik dat ik minder mijn verhaal en mijn mening durfde te delen. Ik was op zoek naar de nuance. Ik kom zoveel verhalen tegen dat ik ook weet dat dit niet voor elke situatie geldt.

Maar ik wil dat vrouwen weer vertrouwen krijgen in zichzelf. Om de keuzes te maken die bij jou passen. Om jezelf en je kindje voorop te zetten!

Ga op onderzoek uit, waar komt de angst vandaan? Mag ik er iets mee doen? Wat heb je nodig? En misschien komt het vertrouwen er niet, of niet helemaal. Misschien is het al genoeg als de angst of de onzekerheid er gewoon mag zijn. Iets wegstoppen kost alleen maar een heleboel energie.

Wat heb jij nodig om vol vertrouwen te zijn?