Is doula worden iets voor mij?

Voel jij iets kriebelen? Ben je steeds meer doula’s gaan volgen? Denk je er over na hoe het zou zijn om bij een baring te zijn? Dan is deze blog voor jou.

Laat ik bij het begin beginnen. Mijn allereerste advies is, volg je hart. Te vaak zijn we eerst met alle beren op de weg bezig, zonde!  Neem de tijd om te dromen en geniet ervan, daardoor ontstaan allerlei creatieve ideeën en kan je echt voelen waar je blij van wordt. Misschien ontdek je inderdaad dat het je calling is om doula te worden of misschien ga je toch liever masseren of de kraamzorg in. Er zijn soms meer opties of combinaties dan je denkt. Toen mijn dochtertje geboren was vond ik het heerlijk om samen met haar op tijd naar bed te gaan en dan heerlijk te dromen hoe het zou zijn om aan het werk te zijn als doula.

Mijn tweede stap was, in gesprek gaan met andere doula’s. Wat houdt ze bezig, wat houdt het werk echt in, de voor- en nadelen en de sfeer. Ik vond dit enorm inspirerend. Tegelijkertijd kan je ook al een beetje proeven van de uitdagingen van het vak. Ook vond ik het superleuk om te ontdekken dat er zoveel verschillende type doula’s zijn en dus voor elke cliënt wat wils.

Volg je eigen proces, de ene doula knalt in een paar maanden na haar opleiding haar bedrijf er uit, anderen bouwen dit rustig op. Doe wat past bij jou. Ik besloot rustig op te bouwen en echt te willen genieten van dit proces, voor mij betekende dit om rustig aan mijn bedrijf op te bouwen en mijn werk als docent af te bouwen. Soms wilde ik het echt graag sneller maar ik wist dat ik dan te snel op zou branden.

Voel jij dat jij bij vrouwen wilt zijn? Space wilt holden zodat zij kunnen baren? Echt ZIJN bij dit proces. Lees dan verder.

Waar ik veel vragen over krijg is welke opleiding passend is, deze vraag is lastig te beantwoorden omdat ik natuurlijk de andere opleidingen niet gevolgd heb. Zelf had ik vriendinnen die Bia hadden gedaan en hier enorm positief op terugkeken. Ik zou deze iedereen aanraden. Wat ik zelf heel fijn vond was de manier van uitleg, het werken in cirkels en de blijvende intervisie momenten. Ik was niet op zoek naar een schoolse opleiding omdat ik zelf twee docentenopleidingen heb gedaan en daar wel klaar mee was. Ik vind dat bia echt op een diepere laag werkt en naast je opleiden als doula ook jezelf uitdaagt om te reflecteren en dit is enorm waardevol als geboortewerker.  Dus doe je onderzoek ,ga naar open dagen en kies de opleiding die bij je past. Ik zou je wel aanraden om een fysieke opleiding te doen, het is namelijk ook nogal een fysiek beroep.

Terwijl ik aan het schrijven ben, realiseer ik me dat dit meer een blog aan het worden is voor hoe je kan starten als doula. Maar waarschijnlijk weet je al wel dat je dit pad wilt gaan bewandelen, want anders was je niet zo ver gaan lezen denk ik. En zelfs als je toch geen doula wordt, is de opleiding enorm waardevol.