Het leven van een doula – Jubileum markt

27-7-2022

Zelf ben ik altijd enorm nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven, zeker wanneer ze een heel ander beroep of gezinsleven hebben dan ik. Zo kijk ik weinig televisie maar kon ik steenrijk, straatarm echt achter elkaar kijken. Voor mij is het doulaschap de laatste jaren iets heel normaals geworden, ik volg mensen online uit deze wereld, ik werk met ze samen en mijn vriendinnen doen dit werk. Maar natuurlijk is het voor veel mensen nog een onbekend beroep.

En omdat ik nu eigenlijk een bevalbad moet schoonmaken maar ik nog even geen zin heb, schrijf ik deze blog. Want het lijkt me superleuk om jullie op deze manier een kijkje te geven in mijn leven.

Afgelopen vrijdag bestond de verloskundige praktijk in mijn dorp 25 jaar. Ter ere van deze gebeurtenis werd er een markt georganiseerd met behulp van lokale ondernemers. Samen met doula Willeke werden wij ook uitgenodigd, ontzettend leuk.

Wij hadden dit beiden nog nooit gedaan dus veel spraakberichtjes en mailtjes over en weer de weken van te voren over hoe we dit zouden aanpakken. De week ervoor was ik met mijn gezin op vakantie dus ik deed het voorbereidende werk een beetje gehaast in de week zelf maar we hadden ook zoiets dat het met name zou gaan om de gesprekken die we daar zouden voeren.

Ik was heel benieuwd hoeveel mensen het doula werk al zouden kennen in mijn kleine christelijke dorp. Dit viel me niets tegen, de meeste mensen wisten het wel maar waar waren wel nieuwsgierig naar wat we dan precies doen.

Dat vind ik denk ik het mooiste aan dit werk, de verbinding die je krijgt, zelfs in korte gesprekjes op een marktje.

Voor mij was het ook een mooie oefening om in een paar korte zinnen uit te leggen wat ik dan doe, en dat is echt nog niet zo makkelijk. Maar ik denk toch dat het neerkomt op er ZIJN. Er helemaal 100% voor jou en je partner zijn. Soms praktisch, soms emotioneel.

Dit was tijdens de markt eigenlijk precies hetzelfde, ik had enorme jeuk aan een muggenbult dus Willeke tovert meteen een olietje tevoorschijn en de jeuk is weg. Een paar minuten later troosten we een moeder die wat emotioneel wordt, tijdens een gesprek. Als doula ben je er, wat er ook gebeurt.

Daarnaast was het enorm leuk om te verbinden met andere geboortewerkers.

Kortom, een enorm leuke middag!