De maakbaarheid van baren

Hoe maakbaar is baren?

De geboortewereld is aan het veranderen, of in ieder geval zijn wij vrouwen aan het veranderen. Aan het inzien dat er iets anders mag, anders kan. Dat we onze wensen en onze intuïtie serieus mogen nemen en hiernaar handelen. Wanneer we dit doen stuiten we alleen op het probleem van een maatschappij dat niet is ingericht op intuïtie maar op controle en zeker weten.

Alleen bij baren kun je dingen niet zeker weten, hoe hard we dit ook proberen…. oke, ik dwaal weer af.

Omdat birth warriors dit systeem graag willen veranderen delen we informatie en vaardigheden die je kunnen helpen tijdens je baring.

Denk aan het loslaten van controle, de nadruk op het natuurlijk proces etc.

Veel vrouwen voelen zich hierdoor persoonlijk geraakt omdat ze ondanks het volle vertrouwen in hun lijf, hunzelf en hun kindje de bevalling toch niet liep zoals ze graag wilden.

En dan kom ik op het puntje maakbaarheid.

Want een bevalling is niet maakbaar. Alleen moet dit nooit een reden zijn om je dan maar niet voor te bereiden. Om de regie bij een vrouw weg te nemen.

Het enige wat ik ermee wil zeggen is dat je als vrouw niet jezelf de schuld moet geven van de wendingen die een bevalling neemt. Zelfs als je achteraf een andere keuze zou maken. Of als je niet zeker weet of jij er invloed op had of niet.

Dit onderwerp kwam vaak terug in de gesprekken die ik voerde met vroedvrouw Margot. Hoe maakbaar is baren? Hoeveel invloed denken we dat we zelf hebben?

Al pratend kwamen we op de vergelijking van een schip. Jij als zwangere vrouw bent het schip en je kan enorm veel invloed uitoefenen op de voorbereiding en uitrusting van jouw schip. De conditie van jouw schip.

Ook heb je invloed op wie je meeneemt op jouw reis naar de ontmoeting van je kindje. Wie wordt jouw geboorteteam?

Je kan nadenken over de verschillende situaties die op zee kunnen ontstaan.

Maar hoe die zee werkelijk zal zijn of welke schepen je tegenkomt…daar heb je geen invloed op.

Dan dus maar niet je schip goed onderhouden? Iemand anders de controle geven over het stuurwiel?
Tuurlijk niet!